Locina

“Mensen beseffen niet altijd hoeveel werk kruipt in een film vooraleer die getoond kan worden aan het publiek. Daarom halen wij tij dens Amateurama – enigszins uit nostalgie – onze oude, ambachtelijk gemaakte films boven. ‘Oud’ betekent: van de jaren 50 en 60, maar ook ‘mooi’, want we tonen onze pareltjes van toen (Amontilado, De taart, Truck Lagune, De deur en Totale illusie). Ook montagesets, projectoren en klankopnamemateriaal uit de tijd van toen stellen we tentoon.”

Lou Boghe is de secretaris van film- en videoclub Locina en heeft de evolutie van het film maken zelf meegemaakt: “Lang geleden filmden onze oudste clubleden (en ook ik) nog op pellicule in 8 mm of super 8 mm. Monteren was effectief ‘knippen’ in de film en de film terug aan elkaar plakken. Dat is nu onvoorstelbaar. Vandaag werken we met de computer. Enkel onze oudste leden – vier van hen zijn maar liefst 86 jaar – gaan nog op de oude manier te werk. Hoewel ze zelf geen camera meer hanteren, want ze hebben geen ‘vaste hand’ meer …”

“Mensen die veel sfeerbeelden schieten op hun reizen, bereiken daarom nog geen mooi eindproduct. Een scenario of rode draad is essentieel. Je moet ook goed in beelden kunnen denken. Een kortfilmpje van één minuut inblikken,verplicht je in beelden te denken, want tekst kan niet alles capteren: wat film je in close-up, en wanneer pak je long-shots? Het
motto van onze club is dan ook: ‘Een goede voorbereiding leidt tot een goede productie!’”