Locina

“Films hoeven niet altijd te gaan over reizen in verre landen, het publiek weet ook andere formats te smaken. En dat willen we graag aantonen tijdens deze editie van 'Amateurama'. We projecteren een viertal clubfilms over Leuven. Het zijn stuk voor stuk documentaires waar de makers - terecht- fier op zijn, ook al zijn ze gemaakt voor H.D. zijn intrede deed in de videowereld.”

Lou Boghe is de secretaris van film- en videoclub Locina en heeft de evolutie van het film maken zelf meegemaakt: “Lang geleden filmden onze oudste clubleden (en ook ik) nog op pellicule in 8 mm of super 8 mm. Monteren was effectief ‘knippen’ in de film en de film terug aan elkaar plakken. Dat is nu onvoorstelbaar. Vandaag werkt iedereen met de computer. Monteren en sonoriseren wordt hierdoor veel eenvoudiger, maar resulteert daarom niet altijd in een goede film."

“Mensen die veel sfeerbeelden schieten op hun reizen, bereiken daarom nog geen mooi eindproduct. Een scenario of rode draad is essentieel. Je moet ook goed in beelden kunnen denken. Een kortfilmpje van één minuut inblikken, verplicht je in beelden te denken, want tekst kan niet alles capteren: wat film je in close-up, en wanneer pak je long-shots? Het motto van onze club is dan ook: ‘Een goede voorbereiding leidt tot een goede productie!’”

Je kan 'Ons mooi Leuven' bekijken op vrijdag in het Achturenhuis.