De Dijlezonen

Yannick Matthys

“Cloaca staat voor de hechtheid van het mannenclubke waarover het stuk gaat”, steekt Yannick van wal, “het heeft – voor de duidelijkheid – niets te maken met fecaliën.”

“Onze regisseur, Jo Matthijs, zet daarmee samen met 4 mannen en 1 vrouw de tanden in een stevig stuk. We hebben lang naar de juiste acteurs gezocht, want het zijn zware rollen. Vier vrienden, een stukje in de veertig ondertussen, komen elkaar terug tegen. Maar dan is er een stoorzender – een vrouw. Blijft de leuze ‘bro’s before ho’s’ overeind of gaat hun band stuk? De scherpe pen van Maria Goos, maakt het een pittig stuk. Het is geen deurenkomedie, maar er zijn wel veel grappige momenten, die soms ook tragisch grappig zijn.”
“In dit stuk ben ik slechts zijdelings betrokken, maar ik zit al bij De Dijlezonen van in de baarmoeder. En dat mag je letterlijk nemen, want mijn mama stond zwanger van mij op de planken. Ik speelde zelf een eerste keer mee toen ik in het tweede leerjaar zat. Ik was een ‘ritselmannetje’ in het stuk Reis naar Wonderland. We droegen zelfgemaakte pruiken en ritselkleren van vuilzakken. Heerlijk vond ik dat. Sindsdien ben ik altijd in de vereniging actief geweest: als actrice, als fotografe, als ‘personeelsdienst’, als bestuurslid … Mijn hele leven is vervlochten met de vereniging: mijn familie, mijn vrienden zijn hier. Samen met hen ga ik nog altijd supergraag aan de slag om goed, sterk theater te maken. En dat hoeft niet altijd makkelijk te zijn, nadien is de voldoening des te groter.”